How to ‘puja’ een lift, computer, tuktuk.........
Door: Frank en Floortje
Blijf op de hoogte en volg Frank - Floortje
13 Oktober 2008 | India, Bangalore
Afgelopen donderdag was de laatste dag van een belangrijk 10 dagen durend festival: Dasara.
Dasara is een festival waarbij alle items die de mensen gebruiken tijdens hun werk worden gezegend. Wij vonden de puja van onze nieuwe auto al bijzonder (zie vorige berichten), maar om volledig versierde bussen, vrachtwagens, tuktuks, ziekenhuizen, computers, liften, politiemotoren, bergen met kokosnoten (en ga zo maar door) te zien is wel heel bizar! Alles waar een mens mee kan werken wordt geëerd/ gezegend of zoals ze het hier noemen ‘ge-pujaad’.
Het festival is ooit ontstaan door de maharadja in Mysore, daar wordt het feest dan ook groter dan groots gevierd en op de laatste dag trekt de maharadja (inmiddels de zoon van de broer van....) op zijn olifant in een gouden kooi door de stad. Wij zijn er met de auto naar toe gereden en hebben dit mogen aanschouwen. Daar hebben we wel wat moeite voor moeten doen!
Na een auto ritje van ongeveer 2½ uur kwamen we aan in druk Mysore. We waren er al voor gewaarschuwd, maar zo veel mensen op een hoopje heb ik niet vaak gezien! We hebben even geprobeerd vooraan bij het hek te komen staan zodat we de optocht goed konden aanschouwen, maar wat zijn wij blij dat we dat niet hebben gedaan! Vanaf het dak van de bus waar we, na het betalen van veel te veel geld, op zijn geklommen konden we goed zien hoe de mensen vooraan bij de hekken verdrukt en geslagen werden door de politie. Geen pretje en ik durf te wedden dat we na afloop ook nog eens onze portemonnee kwijt waren geweest. Het dak van de bus was op de enorme hitte na redelijk comfortbel. 3 uur lang hebben we naar een soort carnavalsoptocht zitten kijken, het belangrijkste verschil is dat de mensen het hier wel serieus nemen. Na 3 uur in de brandende zon was het dan zover, de belangrijkste, prachtig versierde olifant met gouden kooi op zijn rug kwam langs. De enorme menigte begon te klappen en te juichen, dit is duidelijk iets heel belangrijks voor de Indiër. Hier heeft iedereen zich uren lang voor laten verdrukken, slaan en bestelen. Maar zodra de olifant passeerde en je alleen nog maar zijn kont zag, stroomde het plein weer leeg. Wij hebben veilig op het dak van onze bus gewacht totdat de straat onder ons weer zichtbaar werd.
13 Oktober 2008 - 20:17
Mam,Riet:
Wat een drukte,kan me nietvoorstellen dat zoiets in Nederland zou gebeuren.Je zou bijna zeggen dat met die auto`s en andere gezegende voertuigen geen ongelukken meer kunnen gebeuren,maar dat is denk ik minder waar!!Jullie hebben een goed weekend gehad zo te zien aan de foto`s.
Skypen snel,liefs mamxxxen papxxx