Onze eigen Puja !!
Door: Frank en Floortje
Blijf op de hoogte en volg Frank - Floortje
28 Oktober 2008 | India, Bangalore
We hebben onze eerste eigen puja gedaan! Het is hier Diwali of Dipawali zoals sommigen dit lichtjesfeest ook wel noemen. Diwali is het feest van de verlichting, dan moet je denken aan verlichting van de geest: al het kwade wordt uit het lichaam gehaald zodat de mensen weer met ‘schoon’ lijf kunnen beginnen. Maar je moet ook denken aan het licht. Er worden in deze dagen veel kaarsjes aangestoken en gebouwen worden verlicht. Daarnaast worden de boze geesten weggeknald door vuurwerk en dan het liefst de enorm harde knallers die zoveel mogelijk herrie maken lijkt wel!Wil je het echt goed vieren? Dan maak je een groot monster van papier of stro en steek je dat midden in de nacht in brand. Je maakt er muziek bij en doet een speciaal soort dans. Maar dat is wel voor de echte Indiërs hoor!
Met Diwali maak je eerst je huis helemaal schoon, daarna versier je het en steek je kaarsjes aan: kortom je doet een puja. Wij konden natuurlijk niet achterblijven. Wij hebben de luxe dat Mary ons hele huis heeft geboend, poedertekeningen voor de deur heeft gemaakt en daarna mocht Floortje de kaarsjes aansteken. Je kan natuurlijk geen gewone kaarsjes gebruiken, nee je moet in een mooi versierd bakje 4 (het aantal is belangrijk) lontjes stoppen, daar giet je een speciaal soort olie overheen en aansteken maar. 2 kaarsjes bij de voordeur, 2 kaarsjes bij de achterdeur en 2 kaarsjes bij onze Ganesha. Vanavond om 18.00 uur moeten we dat ritueel nog een keer herhalen. En als je een puja doet, vergeet niet: het tijdstip is belangrijk, een verkeerde tijd brengt ongeluk!
Over tijd gesproken: in Nederland is de wintertijd ingegaan, nu is het hier dus 4,5 uur later dan bij jullie!
Tot snel,
Liefs F & F
Wil je meer foto’s zien van Diwali bij ons thuis en Diwali in Goa, klik dan op de volgende link:
28 Oktober 2008 - 16:11
Moedeltje:
Wat is het allemaal prachtig! Ik kan helemaal met jullie meeleven.
En Floortje, wat zie je er prachtig uit, te gek!!!! Staat je geweldig. Wat dragen de mannen eigenlijk,als het vrouwtje er zo schitterend is??? -
31 Oktober 2008 - 10:41
Nicole:
Dag F&F, soup diwali he! (eindelijk kijk ik ns op jullie site :)
Floor, ik zou je bijna niet onderscheiden van een echte indiase in die jurk. Tot heeeeeeel snel!!
x -
09 November 2008 - 13:52
Henk:
toch nog een reactie.
Jullie lijken toch een beetje indiase trkjes te krijgen en deze rituelen over te nemen. De jurk staat je helemaal goed floor! En Frank dat het oranje monster verbrand gaat worden is wel een beetje jammer.
De kleur doet me toch wel ergens aan denken. Zou een leuk logo kunnen zijn in deze tijd.(grapje natuurlijk) Maar evengoed wel grappig die foto. En natuurlijk is het fijn dat zo'n ritueel ook alles schoon maakt.
Blijft leuk jullie foto's en verhalen te lezen al is de reactie soms wat later.
Groetjes pa.Henk